Pred začetkom Movembra o diagnosticiranju raka prostate in presejalnem programu

Jesenice, 26. oktobra (STA) – Društvo uroloških bolnikov Slovenije je ob bližajočem se Movembru skupaj z drugimi akterji pri osveščanju o zdravju moških danes v Splošni bolnišnici Jesenice opozorilo na premajhno število urologov v državi. Izpostavilo je tudi pobudo o uvedbi presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka prostate.

Mesec november je bil prek mednarodnega gibanja Movember, proglašen za mesec, namenjen zdravju moških in osveščanju o boleznih, ki moške najbolj ogrožajo. To sta raka prostate in mod ter depresija. Na današnji novinarski konferenci so akterji na tem področju izpostavili predvsem problematiko diagnosticiranja in zdravljenja raka prostate, ki je najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Kot je povedal predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar, se je v primerjavi izpred 20 let število urologov v Sloveniji podvojilo. V Sloveniji tako deluje okoli 60 urologov in 30 specializantov urologije. Vendar je to še vedno premalo. Da bi se lahko primerjali z drugimi evropskimi državami, bi potrebovali vsaj

120 urologov.

Predsednik Združenja urologov Slovenije Zoran Krstanoski je pojasnil, da je v Sloveniji na 35.000 prebivalcev en urolog, medtem ko je po evropskem povprečju en urolog na 20.000 prebivalcev. Posledica takšnega pomanjkanja urologov v Sloveniji je prepozno diagnosticiranje in zdravljenje raka.

Čakalna doba za obisk urologa znaša od tri mesece do dve leti, povprečno devet mesecev, je povedal Hočevar in dodal, da zato prihaja tudi do zamud pri diagnosticiranju raka prostate. Letno v Sloveniji raka prostate odkrijejo pri okoli 1600 moških, več kot 400 bolnikov letno umre. Izjemnega pomena pa bi bila uvedba presejalnega programa za zgodnje odkrivanje omenjenega raka, sta poudarila Hočevar in Krstanoski.

Uvedba takšnega programa, o katerem bodo 10. novembra govorili na posvetu v Državnem svetu, bi lahko doprinesla k nižji stopnji umrljivosti zaradi raka prostate, izboljšala bi se kakovost življenja bolnikov in njihovih družin, znižali pa bi se tudi stroški zdravljenja, ki so trenutno zaradi neustreznega in poznega diagnosticiranja zelo visoki.

Kot je dejal Hočevar, je težava tudi v tem, da je uporaba novosti pri diagnosticiranju in ukrepanju na področju urologije, ki jih je sicer veliko, za bolnike samoplačniška. Zato se mu zdi pomembno, da bi se te novosti uvedle v storitve, ki bi jih financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Predsednik strokovnega sveta Društva uroloških bolnikov Slovenije Borut Gubina je dodal, da je velik problem slovenskega zdravstva tudi zagotovitev zadostnih operativnih zmogljivosti za ustrezno obravnavo uroloških bolnikov. Zato je vesel, da so v Splošni bolnišnici Jesenice v zadnjih letih vpeljali ta program in s tem izboljšali oskrbo bolnikov na Gorenjskem.

Strokovna direktorica jeseniške bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj je povedala, da se njihova urološka ekipa od vzpostavitve pred petimi leti vztrajno krepi in izvaja vse več aktivnosti. S tem bodo nadaljevali še naprej, pri čemer jim bo v pomoč tudi danes prejeta donacija mednarodnega gibanja Movember, onkološkega društva OnkoMan in Društva uroloških bolnikov Slovenije.

Donacija znaša 5000 evrov, Hočevar pa upa, da bodo uspeli zbrati še več sredstev, saj si želijo kupiti napravo za endoskopske preiskave v vrednosti 20.000 evrov. Kot je napovedal direktor jeseniške bolnišnice Mark Toplak, bo tudi bolnišnica dodala sredstva in jih namenila nadaljnjemu razvoju urološke dejavnosti.

2022-10-26/13:15

tzu/lte

© STA 2022