Tihi morilec

Povišan krvni tlak ali, kot mu običajno pravimo, pritisk, je zelo nevarna, potuhnjena in najbolj razširjena bolezen. Bolnikom dolgo ne povzroča težav, škoduje pa srcu, žilam, možganom, ledvicam in drugim organom ter tkivom. Njegove posledice so infarkti, kapi, odpovedi ledvic, pretočne motnje, demenca , predvsem pa krajše življenje. V odrasli dobi ima povišan pritisk vsak tretji človek, od 60. leta naprej vsak drugi, kasneje še več. Veliko ljudi se sploh ne zaveda, da ga imajo in tudi v tem je njegova pogubna moč. Zato naj bi vsak poznal vrednost svojega krvnega tlaka in se zavedal njegovih nevarnosti.

Krvni tlak je pritisk krvi na stene žil. Izrazimo ga z dvema številoma. Ko se srce stisne in požene kri po žilah, se njegova moč prenese na žile, kar pod prsti čutimo kot utrip. Ko se razširi, se napolni za nov utrip. Če je tlak 120/80, je zgornja vrednost pritisk utripa, spodnja pa pove, kolikšen je pritisk v žilah, ko se srce razširi. Žile, na katere udarja srčni utrip, imenujemo arterije, po naše utripalnice. Imajo močno in elastično steno, zato utrip srca potuje po njih kot val. Pretok krvi enakomerno oskrbuje vse žive celice z zrakom, ki smo ga vdihnili v kri in drugimi potrebnimi snovmi in prek žil s tanjšo steno, ki jih imenujemo vene, odplavlja presnovne izločke celic. Vene so žile, ki jih vidimo pod kožo, so temnejše barve in ne utripajo. Pritisk krvi ni ves čas enak, ampak se prilagaja potrebam. Višji je ob telesnih aktivnostih, razburjenjih, skrbeh in podobno. To je dobro vedeti, da ne bi izmerjenih višjih vrednosti v takih okoliščinah smatrali za bolezensko povišanje.

Stalno povišan krvni tlak običajno spremljajo zadebeljene, zožene ali zaradi apnenčastih oblog trde stene arterij. Pulzni val in pretok krvi sta motena, preskrba celic slabša, njihova dejavnost pa otežena. Na povišan krvni tlak lahko gledamo tudi kot na prizadevanje srca, da bi bil pretok krvi kljub oviram učinkovit, vendar je to dodaten napor, ki mu jemlje več moči, kot bi bilo potrebno. Če to dolgo traja, pride do motenj v delovanju organov in tkiv. Zoprna okoliščina povišanega krvnega tlaka je, da ga praviloma spremljajo še druga zdravju neprijazna stanja ali bolezni; povišane maščobe, sladkor, debelost, neprimerna prehrana, telesna neaktivnost, kajenje in pretirano pitje alkohola. Vsakdanjik takega bolnika je obkrožen z njihovo peklensko igro, v kateri se med seboj podpirajo pri uničevanju njegovega zdravja. V vsakem primeru pa je njihov kolovodja povišan krvni tlak.

Če hočemo izvedeti kako visok je, ga je treba izmeriti. Aparat za merjenje je možno kupiti v lekarnah in zdravstvenih trgovinah. Ni prav poceni, zato ga kupi lahko tudi več bolnikov skupaj, le paziti morajo, da merjenje ne postane vzrok prepira, ampak je povod za sodelovanje. Po nakupu aparat vzemite s seboj v ambulanto,kjer tam naj vam tlak izmerijo z vašim in njihovim aparatom. Obe vrednosti morata biti isti. V vseh starostnih obdobjih je normalna vrednost 120/80, lahko tudi manj. Če je zgornja vrednost med 120 in 140, spodnja pa med 80 in 90, govorimo o zmerno zvišanem pritisku, ki se brez ukrepanja lahko sprevrže v pravo bolezen. Vse, kar je nad 140 in 90, je povišan krvni tlak, bolezen, ki jo je potrebno zdraviti. In tu je v šoli zdravstvene kulture in pismenosti kar nekaj stvari, ki se jih je potrebno naučiti.

Najprej je potrebno krvni tlak meriti pod pogoji, v katerih kaže svojo pravo, osnovno vrednost. Ne bomo ga merili, kadar se jezimo, tečemo ali delamo karkoli drugega. Če ga v umirjenem stanju merimo večkrat na dan, bomo spoznali, da je zjutraj višji. Izmerjene vrednosti si je dobro zapisati in jih pokazati zdravniku. Ko bo on meril, bo lahko drugače, saj vzdušje ambulant, belih halj, čakanja in drugih nevšečnosti zdravstva vzbuja vznemirjenost in povišuje pritisk. Zdravnik vam bo predpisal zdravila, dal nekaj navodil, nato pa boste s povišanim krvnim tlakom vsak dan sami 24 ur in samo od vas je odvisno, ali bo zdravljenje uspešno, ali ne.

Čeprav je predpisana zdravila treba redno jemati in njihov učinek spremljati z merjenji, je treba še bolj poudariti, da to ni dovolj in da je treba ukrepati še drugače. Povišan krvni tlak, ki se v največ primerih pojavi v kasnejših letih, je lahko posledica prevelike telesne teže in premalo gibanja, okvarjenih žil zaradi povišanih maščob, sladkorne bolezni, nikotina, alkohola in nepravilne prehrane. V veliko primerih pade pritisk po zmanjšanju ali odpravi naštetih škodljivih stanj in navad na normalne vrednosti brez zdravil. Zato velja, da povišanega krvnega tlaka ni mogoče obvladati, če ne spremenimo svojih navad. Če smo pretežki, je dobro je shujšati, omejiti kajenje, pitje alkohola in kave, zmanjšati mastno in mesno hrano, uživati več rastlinskih in manj soljenih jedi ter redno gibati. Nevarnost visokega krvnega tlaka lahko pravilno ocenimo le, če so nam poznane tudi vrednosti maščob in sladkorja v krvi. Če je tlak zelo visok, naj zdravnik preveri delovanje srca in ledvic. Če je povišana le zgornja vrednost, spodnja pa ne, je tlak bolj nevaren, ker mora srce ob vsakem utripu premagati večjo razliko med obema tlakoma. Krvni tlak lahko povišajo tudi nekatera zdravila, zato se velja z zdravnikom dogovoriti, katera je mogoče nadomestiti z zdravimi navadami. Življenje s povišanim krvnim tlakom ali pritiskom zahteva več discipline, tu pa smo vsi šibki. Vendar kljub občasnim pregreham ne pozabimo nanj in ne odnehajmo! Zdravo življenje je lahko zelo zanimivo in v primerjavi z nezdravim nudi veliko več možnosti.

Zdravstvene statistike kažejo, da je povišanega krvnega tlaka več med revnejšimi in manj izobraženimi državljani. Vendar zdravo življenje v primeru povišanega krvnega tlaka ni drago. Prihranki na nikotinu in alkoholu bodo dobrodošli v družinskem proračunu. Zelenjava je v trgovinah cenejša kot na tržnici, najcenejša in najboljša zraste doma, pa še z aktivnostjo in veseljem z vrtom je povezana. Hoja in gibanje ne staneta nič in navsezadnje je tako tudi s hujšanjem.