Zabeljena kri

Med sestavinami hrane se v zvezi z zdravim življenjem največkrat omenjajo različne vrste maščob. Ene so zdravju koristne, druge škodljive in pri razlagah zakaj je tako, je vse več podrobnosti kemične in presnovne narave, ki jim večina ljudi ob vsakodnevnih opravilih in skrbeh težko sledi, ni pa jih malo, ki vsega skupaj tudi ne razumejo. In kar se ne razume, se težko sprejme. Vsak pa ve, da moramo jesti, če hočemo živeti in da za pripravo večine obrokov potrebujemo maščobe, ki jih mešamo z močnato, rastlinsko, mesno in drugo hrano, za boljši okus pa dodamo še začimbe. Kakovost, kulturo in zdravstveno varnost uživanja hrane lahko brez kemije vsak in vsak dan oceni s štirimi K: kaj, koliko, kako, kdaj.

Osnovni namen hrane je, da telo dobi potrebno energijo za obstoj in delo ter snovi za obnovo. V krvi morajo zato ves čas krožiti maščobe, sladkorji in beljakovine, ki jih telo dobi tako, da razgradi zaužito hrano. Kadar jo je več kot je potrebno, jo telo spremeni v maščobo in razporedi po telesu med zaloge. Če je hrana mastna, je maščobe v krvi lahko toliko, da se v epruveti z odvzeto krvjo na vrhu nabere kot velik, rumen, masten zamašek. Lahko si je predstavljati, da s toliko masti zabeljena kri zdravju ne more biti v korist. Kaj je o zdravju in maščobah treba po domače povedati in vedeti?

Maščobe, ki so v običajnih pogojih kompaktne, čvrste, so manj zdrave od tistih, ki so pod enakimi pogoji v tekočem stanju. Olje je bolj zdravo kot mast, zato pri kuhi uporabljajmo olje večkrat kot mast. Olj je več vrst, najbolj zdrava naj bi bila oljčno in bučno, ki pa ju vsi ne marajo, zato se porabi največ sončničnega olja, ki je tudi cenovno bolj dostopno.  Tudi pri maščobah je dobro upoštevati pravilo štirih K in jih hrani zmerno dodajati. Če hrana ni mastna in maščoba ni prežgana, je manj pomembno s čim hrano zabelimo, da le telesa ne obremenjujemo z velikimi količinami mastne hrane, ki bo končala v maščobnih zalogah. Zlato pravilo zdravja je, da je bolje biti ves čas malo lačen kot sit, da je hrana mešana in da vsak dan zaužijemo tudi zelenjavo in sadje.  Kdor želi maščobe v krvi z načinom življenja vzdrževati v normalnih, neškodljivih okvirih, se sreča z abecedo zdravja: krvnim tlakom, sladkorjem, kajenjem, alkoholom, prehrano, telesnimi aktivnostmi in težo. Povišan krvni tlak, sladkor in nikotin v družbi z mastno krvjo kvarijo stene žil, obremenjujejo srce in povzročajo srčno-žilne bolezni, ki jih je med nami največ in ki so vzrok največjemu številu prezgodnjih smrti. Pri tistih, ki imajo poleg povišanega krvnega tlaka še sladkorno bolezen in zamaščen trebuh, so povišane maščobe v krvi še posebej nevarne. Najboljša obramba je zmernost v prehrani, veliko gibanja, ustrezna telesna teža, urejena krvni tlak in sladkor, zmerno pitje alkohola, in če se le da, življenje brez nikotina. Namesto nas ne more zdravo živeti nihče drug.

Maščobe so v telesu najmočnejši vir energije, vendar to ni njihova edina dolžnost. Sodelujejo tudi pri presnovi vitaminov, največkrat omenjani holesterol pa pri obnovi celic in tvorbi hormonov. To je tako pomembna naloga, da ga telo v jetrih dela kar samo, zato je večina s hrano vnesenega holesterola odveč. Po žilah se holesterol pretaka v dveh oblikah, drobni in veliki, ki ju lahko primerjamo z rečnim peskom in prodom. Droben pesek, mivka in blato se nalagata na rečno dno, kotaleči se večji prodniki pa ga čistijo. Enako je z obema oblikama holesterola v žilah. Drobne molekule holesterola se nalagajo na stene žil, jih okvarijo, zlezejo vanje, se tam kopičijo, bočijo v žilo in ovirajo pretok krvi. Velike molekule holesterola pa stene žil čistijo in skrbijo za njihovo gladkost. Med obema holesteroloma ves čas poteka nekakšna tekma; kar eden okvari, skuša drug popraviti. Z zdravim načinom življenja lahko velikemu holesterolu izdatno pomagamo pri njegovi nalogi.

Če se odločimo za merjenje višine in vrste maščob v krvi, bomo dobili pravi podatek, če 12 ur pred odvzemom krvi ne bomo ničesar jedli in pili razen vode. Zdravnik naj razloži izvid in če je treba, predpiše zdravila. Če povišane maščobe ugotovijo pri enem družinskem članu, naj si jih izmerijo še ostali. Včasih so zaradi presnovne motnje ali dedne obremenitve maščobe povišane tudi ob zdravem življenju.  V takem primeru je potrebno ukrepati z zdravili.

Ob maščobah in zdravju se srečamo še z nekaterimi drugimi vprašanji, ki jih v prispevkih o zdravem življenju običajno ni. Najbolj zdrava olja so najdražja, zato jih ljudje, ki nimajo dovolj denarja, manj uporabljajo, kar je eden od kamenčkov v socialnem mozaiku njihovega slabšega zdravja. Če bomo še naprej razvijali načelo, da je drago, kar je zdravo, bomo ob vsem govorjenju in pisanju o zdravju še poglabljali razlike v zdravju slovenske družbe. Posamezniku ob tem na srečo ostajajo na izbiro tista načela zdravega življenja, ki mu jih nihče ne more zaračunati.

Asklepij